1- İSG Uzmanı ve İşyeri Hekimi bulundurmak zorunda mıyız? Yaptırım var mı?
Resmi Gazete’de 30 Haziran 2012 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 6331 nolu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için aylık 5.000 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için de aynı miktarda idari para cezası kesilmesini öngörüyor.
50 kişi üzerinde çalışanınız varsa tehlike sınıfına bakılmaksızın 1 Ocak 2013 *
50 kişinin altındaysa ve Tehlikeli ya da Çok Tehlikeli sınıfta bir işletmeyseniz 30 Haziran 2013
50 kişinin altındaysa ve Az Tehlikeli sınıfta bir işletmeyseniz 30 Haziran 2014 tarihi itibariyle iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmanız gerekiyor.
* 50 kişi üzerinde çalışanınız varsa tehlike sınıfına bakılmaksızın İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı halihazırda bulundurmanız gerekiyor.
Bulundurmuyorsanız size yansıtılacak idari para cezası eski kanuna göre olacaktır.
2- İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi arasındaki fark nedir?
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi, devamlı olarak en az 50 işçinin çalıştırıldığı işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek üzere işyeri bünyesinde kurulan, gerekli donanım ve personele sahip olan birimdir. İşyeri sağlık ve güvenlik birimi, en az bir işyeri hekimi ile sanayiden sayılan işlerin yapıldığı işyerlerinde en az bir iş güvenliği uzmanından oluşur. Ancak bu yükümlülük, Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmetin tamamının veya bir kısmının alınmasıyla da yerine getirilebilir.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ise bir veya daha fazla işyerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermek üzere işyeri dışında kurulan, gerekli donanım ve personele sahip olan ve Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları ve özel hukuk tüzel kişilerdir.
3- Beyaz Yaka Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi bize ne gibi avantajlar sağlayabilir?
• Yasalardan doğan tüm yükümlülüklerinizi Beyaz Yaka OSGB yerine getirecektir.
• İşyeri Hekimi, risk grubuna göre İş Güvenliği Uzmanı, Sağlık Elemanı gibi personel görevlendirme yükümlülüğünüz olmayacak. İhbar ve kıdem tazminatlarını düşünmeyeceksiniz.
• İSGB kurmanız durumunda en az, 12 m² Sağlık Hizmetleri, 8 m² İş Güvenliği hizmetleri için oda bulundurma zorunluluğunuz olmayacak.
• İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği Ek:1 gereği bulundurmanız gereken “Asgari Malzeme Listesi” bulundurma zorunluluğunuz olmayacak.
• İşletme körlüğünden kurtularak eksikler ve gereklilikler profesyonel bir kadro tarafından ortaya çıkarılacak.
• Gerekli hallerde (hastalık veya özel sebepler) işe devam edemeyecek doktorunuz veya mühendisiniz yerine aynı niteliklere haiz bir personel zaman kaybı olmaksızın görevi yürütecektir.
• Beyaz Yaka tarafından görevlendirilen iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimimizin yine Beyaz Yaka tarafından denetlenmesi sağlanarak verilen hizmetin kalitesi arttırılacaktır.
• Şirketinizde görevlendirilecek uzmanlarımız sadece eksikleri tespit etmeyecek bu eksiklerin nasıl giderileceği konusunda da öneriler getirecektir.
• Beyaz Yaka gizlilik ilkesini baz alarak çalışan ve tarafsız olarak 3. göz denetimlerini yapabilecektir.
• İşçilerin sağlık gözetimine ve çalışma ortamının gözetimine ait bütün bilgileri işveren adına kayıt altına alınacak, saklanacak ve gerekli istatistikler oluşturulacaktır.
• Beyaz Yaka işveren adına bakanlıklar ile ilgili tüm yasal süreçleri takip edecek ve işverene raporlama yapacaktır.
4- Neden sertifikalı İlkyardımcı bulundurmak zorundayım?
06/05/2002 tarihli İlkyardım Yönetmeliği’nin 16. maddesine göre (Değ: 18.03.2004 -25406 R.G.); tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her yirmi personel için bir, ilgili mevzuata göre ağır ve tehlikeli işler kapsamında bulunan işyerlerinde, her on personel için bir olmak üzere, bu yönetmeliğe göre yetkilendirilmiş merkezden en az “Temel İlkyardım Eğitimi” sertifikası almış “İlkyardımcının bulundurulması zorunludur.
5- Asıl işveren – Alt işveren ilişkisinin kurulma şartları nelerdir?
27.09.2008 tarihli Alt İşverenlik Yönetmeliği’ne göre, asıl işveren alt işveren ilişkisinin kurulabilmesi için;
• Asıl işverenin işyerinde mal veya hizmet üretimi işlerinde çalışan kendi işçileri de bulunmalıdır.
• Alt işverene verilen iş, işyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin olmalı ve asıl işe bağımlı olarak asıl iş sürdüğü müddetçe devam etmelidir.
• Alt işverene verilen iş, işyerinde mal veya hizmet üretiminin yardımcı işlerinden olmalıdır. Asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi durumunda ise, verilen iş teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olmalıdır.
• Alt işveren, üstlendiği iş için görevlendirdiği işçilerini sadece o işyerinde aldığı işte çalıştırmalıdır.
• Alt işveren, daha önce o işyerinde çalıştırılan bir kimse olmamalıdır. Ancak daha önce o işyerinde çalıştırılan işçinin bilahare tüzel kişi şirketin ya da adi ortaklığın hissedarı olması, alt işveren ilişkisi kurmasına engel teşkil etmez.